TAG Heuer, провідний часовий бренд у галузі хронометрії. Про історію бренду, його знакові колекції розповідає Дмитро Бердянський — президент компанії Crystal Group та міжнародний незалежний експерт вартового мистецтва.

Часы TAG Heuer Grand Carrera Calibre 17 RS Chronograph Steel & Rose Gold
Годинник TAG Heuer Grand Carrera Calibre 17 RS Chronograph Steel & Rose Gold
Эдуард Хоэр в 1860 году
Едуард Хоер у 1860 році

У наші дні «хоери» найчастіше згадують у зв'язку із золотою ерою гонок Формула 1. І справді, продукція цієї марки була добре відома автогонщикам протягом усього минулого століття. Але не єдиними гонками. Спадщина марки TAG Heuer насправді є одним із найважливіших для швейцарського годинникового виробництва. Заснована в 1860 році під назвою Heuer швейцарська марка відіграла ключову роль у виведенні годинної справи на новий рівень точності та ефективності.

Наш постріл у Б'єні встиг

Едуард Хоер відкрив годинникову фабрику Heuer AG в Сен-Ім'ї, муніципалітеті в кантоні Берн в 1860. Йому було всього 20, але на той час хлопець вже шість років вивчав годинну справу. Незабаром він переїхав у своє рідне місто Бругг, за кілька кілометрів від центру Б'єну. Тут він відкрив ательє під назвою Edouard Heuer & Compagnie. Через кілька років він остаточно влаштувався в Бьене. Новоствореним підприємствам місцева влада надавала трирічні податкові канікули.

 

 

Ателье Хоэра в Бругге, 1864-67 гг.
Ательє Хоера у Бругзі, 1864-67 рр.

Перший патент компанія Heuer отримала в 1869 на кишеньковий годинник, заводний за допомогою заводної головки. Тоді більшість механізмів заводилися з допомогою ключа. Це стало першою з низки інновацій, впроваджених маркою. У 1887 році Heuer запатентувала «качається зубчасте колесо» для секундомірів. Це деталь, що складається з рухомого валу із двома зубчастими колесами з різними зубами. Він задіюється для запуску та зупинення функції хронографа простим натисканням кнопок. Винахід досі використовується більшістю виробників механічних хронографів.

Патент на "качающееся зубчатое колесо", выданный Хоэру парижским Бюро промышленной собственности, 1887
Патент на «хитне зубчасте колесо», виданий Хоеру паризьким Бюро промислової власності, 1887

Вихід годинника Heuer на американський ринок

У 1892 році Едуард запатентував свій перший хронограф. Через рік він успішно представив його на Міжнародній виставці в Амстердамі. Після передчасної смерті засновника компанію очолили його сини Жюль-Едуард та Шарль-Огюст. У 1895 році вони оформили патент на один із перших водонепроникних корпусів для кишенькових годинників. Під їхнім керівництвом в 1910 почалася комерційна експансія марки в США, де ексклюзивним дистриб'ютором Heuer стало агентство Henri Freund & Bros.

Патент на "качающееся зубчатое колесо", оформленный в США в 1888 году
Патент на «качається зубчасте колесо», оформлений в США в 1888 році

Зв'язок компанії Heuer з галуззю автомобілебудування має дуже багату історію. Time of Trip, розроблений маркою для автомобілів та літаків, став першим хронографом на панелі приладів. Він мав центральні годинну та хвилинну стрілки для відображення часу доби. Невеликий лічильник відраховував поточні секунди. Більший лічильник з годинною та хвилинною стрілками для індикації тривалості поїздки до 12 годин. Встановлена зверху заводна головка дозволяла водієві або пілоту регулювати час. Функції запуску/зупинки/скидання виконувались кнопкою на головці.

Высокоточный панельный хронограф Time of Trip, 1911 год
Високоточний панельний хронограф Time of Trip, 1911 рік.

Час чемпіонів

Первый наручный хронограф Heuer в серебряном корпусе и люминесцентными стрелками, 1914 год
Перший наручний хронограф Heuer у срібному корпусі та люмінесцентними стрілками, 1914 рік

Перші наручні хронографи Heuer, представлені в 1914 році, були прямими нащадками кишенькових годинників. . Не дивно, що їхня заводна головка знаходилася біля позначки «12». Але про технічну прогресивність Хоеров свідчить випуск у 1916 році «Мікрограф». Це був перший у світі секундомір, що відраховує час із точністю до 1/100 секунди. Дизайн циферблата робить відлік з кроком у 1/100 секунд простим і точним. За «Мікрографом» відбувся «Семікрограф» – секундомір, який вимірює час з точністю до 1/50 секунди. Версія «Семікроспліт» також могла вести відлік двох подій одночасно завдяки функції миттєвого обнулення, flyback.

Завдяки цим запатентованим секундомірам компанія Heuer стала офіційним хронометристом кількох Олімпійських ігор. Кишенькові хронографи Heuer використовувалися як секундоміри на Олімпійських іграх в Антверпені в 1920, Парижі в 1924 і в Амстердамі в 1928 році. Усвідомивши важливість бренду, ці роки Heuer почала використовувати логотип у вигляді щита на циферблатах. До цього вони, як правило, продавалися без вказівки виробника.

1930-ті роки були нелегкими через наслідки Великої депресії, викликаної крахом фондового ринку 1929 року. Незважаючи на падіння експорту, виробництво тривало, хоча й у менших обсягах. В 1933 Heuer розробила AUTAVIA, новий бортовий таймер для гоночних автомобілів, човнів і літаків. Назва є поєднанням слів AUTomobile та AVIAtion. Їм марка пізніше охрестить і найпопулярніший наручний хронограф, випущений у 1960-х роках.

Бортовой таймер AUTAVIA 1933 года и секундомер Microsplit
Бортовий таймер AUTAVIA 1933 року та секундомір Microsplit

Годинник Heuer — вибір президентів

У 1930-х швейцарська компанія почала виготовляти хронографи, спеціально розроблені для пілотів. Вже не модифікований кишеньковий годинник, ці моделі, часто звані "Flieger", спочатку замислювалися як наручний годинник.

Пилотный хронограф Heuer Flieger, 1935 год
Пілотний хронограф Heuer Flieger, 1935 рік

Проте, зв'язок із предком було неважко помітити. Вушка, наприклад, приварювалися до корпусу разом із цільною шпилькою. Більш зручну шпильку з пружиною винайшли лише через кілька років. На базі деяких із цих хронографів пізніше будуть розроблені популярні моделі Targa Florio та Monza.

У 1934 році світова економіка повільно одужувала від кризи, а Heuer шукала можливості подальшого розвитку. Марка вперше взяла участь у Базельському годинниковому ярмарку. У тому десятилітті першому місці у годинниковій справі була хронографія. Важливим напрямом розвитку стала водонепроникність наручних хронографів. Великий прорив стався 1939 року. Почалася поступова заміна поздовжніх клавіш хронографа на круглі, на які простіше поставити гумове ущільнення.

Хронографи Heuer мали чудову репутацію у 1940-х роках. Наприклад, генерал Ейзенхауер, який згодом став 34-м президентом США, купив хронограф Heuer ref. 2447 у сталевому корпусі у 1945 році. Цей годинник все ще не мав круглих кнопок, що підвищували водонепроникність. Вони, як і логотип Heuer у вигляді щита, з'явилися у наступній моделі 2447s. Годинник оснащений механізмом Valjoux 72 з колонним колесом, що підвищує їх надійність і стійкість до зношування. А ось 33 президент США Гаррі Трумен, поряд з багатьма знаменитостями того часу, носив золотий хронограф з потрійним календарем ref. 2558.

Дуайт Эйзенхауэр выступает в Сенате США с часами Heuer на руке, январь 1946
Дуайт Ейзенхауер виступає в Сенаті США з годинником Heuer на руці, січень 1946

Розсікаючи хвилі

Рекламный буклет с инструкцией к часам Solunar, 1949 год
Рекламний буклет з інструкцією до годинника Solunar, 1949 рік

Випущена в 1948 році модель Auto-Graph була наручним хронографом з тахіметричною шкалою на циферблаті і стрілкою, яку можна було попередньо встановити на певну точку шкали. Це був годинник із широким спектром застосування. Водій чи штурман могли використовувати його під час ралі для визначення швидкості автомобіля. Якщо вірити рекламі Heuer, ця стрілка могла стати в нагоді навіть для підрахунку очок під час гри в гольф або інших подій.

Наступним нововведенням став додатковий лічильник для відображення частоти припливів та відливів у годиннику Solunar. Він був виготовлений на замовлення американського виробника одягу для «золотої молоді» Abercrombie & Fitch. За Solunar у 1950 році пішов чудовий морський хронограф, відомий у США як Seafarer. Це був перший у світі хронограф з індикатором рівня припливу та циферблатом для регат. Цвітравий циферблат цієї моделі також можна використовувати для відстеження фаз місяця.

Mareograph и рядом та же модель, произведенная для Abercrombie & Fitch и распространяемая на рынке США под маркой Seafarer
Mareograph та поруч та сама модель, виготовлена для Abercrombie & Fitch та розповсюджувана на ринку США під маркою Seafarer

Розділяючи секунди

Компанія Heuer продовжувала виробляти годинник для панелей приладів автомобілів, літаків і човнів до 1980-х. Нова лінійка приладових панелей, випущена в 1958 році, включала Master Time (8-денний годинник), Monte Carlo (12-годинний секундомір), Super Autavia (повний хронограф), Sebring (60-хвилинний таймер з поділом секунди) та Auto- Rallye (секундомір на 60 хвилин). 1958 був примітний ще й тим, що в правління компанії прийшов Джек Хоер, син Шарля-Едуарда Хоера. За Джека будуть розроблені деякі з найважливіших продуктів в історії бренду.

Восени 1961 року Джек Хоер ініціював створення нового наручного хронографа з безелем, що обертається, першого для швейцарської марки. Він назвав його Autavia на честь моделі 1933 року. Першу лінійку Autavia було випущено 1962 року. Моделі відрізнялися класичним сталевим корпусом діаметром 38 мм з плавними вушками, а також простим чорним циферблатом з люмінесцентними годинниками, великими білими додатковими циферблатами і стрілками типу «дофін».

Джек Хоэр и его отец Шарль-Эдуард Хоэр в помещении фабрики, 1958 год
Джек Хоер та його батько Шарль-Едуард Хоер у приміщенні фабрики, 1958 рік

Heuer на гоночній трасі

Джек Хоэр лично вручил каждому из пилотов команды Ferrari часы Heuer Carrera из 18-каратного золота
Джек Хоер особисто вручив кожному з пілотів команди Ferrari годинник Heuer Carrera з 18-каратного золота

Хотя Autavia легко впізнавалася по деталях, що повторюються, таким як обертається безель або великі лічильники, модель відома завдяки своїм численним варіаціям. Два або три лічильники, різні шкали на безеле, модель GMT, версія для дайвінгу та армійський годинник. Чим більше тонкощів, тим привабливіший годинник для колекціонерів.

Первый наручный хронограф Autavia, 1962 год
Перший наручний хронограф Autavia, 1962 рік
Секундомер Heuer - первые швейцарские часы в космосе
Секундомір Heuer — перший швейцарський годинник у космосі

 

Амбасадорами та популяризаторами цього годинника були найбільші гонщики Формули-1 1970-х років: Джо Зіфферт, Йохен Ріндт, Дерек Белл, Джекі Ікс, Емерсон Фіттіпальді, Клей Регаццоні, Маріо Андретті, Ніккі Лауда, Жіль Вільнев.

20 лютого 1962 року було досягнуто важливої віхи історія освоєння космосу і марки Heuer. Астронавт Джон Гленн тричі облетів Землю на борту космічного корабля «Дружба-7» місії «Меркурій». На ньому був спортивний секундомір Heuer ref. 2915, що робить Heuer першою швейцарською маркою, чиї години побували в космосі. Годинник був модифікований за допомогою еластичних стрічок, які одягалися поверх рукава скафандра Гленна. НАСА віддала перевагу їм через здатність витримувати високі перевантаження при запуску.

Годинник Heuer Carrera

Цей оригінальний секундомір зараз знаходиться у Національному музеї авіації та космонавтики Смітсонівського інституту. Точна копія зберігається у музеї TAG Heuer у Ла-Шо-де-Фон. Навесні 1963 року на ярмарку в Базелі компанія Heuer представила годинник Carrera, який став міжнародним хітом і найвідомішим наручним годинником марки. Модель Heuer Carrera отримала свою назву від легендарного тижневого автоперегонів Carrera Panamericana у Мексиці. Її розробили спеціально для водіїв, для яких важливі ергономіка і зручність для читання.

Первое поколение Heuer Carrera
Перше покоління Heuer Carrera

Циферблат відрізнявся виразними мітками годинника, шкалою в 1/5 секунди на кромці і злегка втопленими лічильниками. Простий сталевий корпус діаметром 36 мм з великою головкою для щоденного заводу і зручними кнопками. Як і у випадку з Autavia, Heuer розробив безліч варіацій Carrera з широким діапазоном корпусів, циферблатів та кольорів. У перші роки існування колекції Carrera базувалися на механізмах Valjoux та Landeron, але на горизонті маячив великий прорив.

Проект 99

Модульный механизм хронографа Heuer Calibre 11
Модульний механізм хронографа Heuer Calibre 11

У 1960-х роках автоматичний годинник був на піку моди. Heuer гарячково працював над створенням першого у світі автоматичного механізму хронографа, доступного широкому загалу, щоб представити його на Базельському ярмарку в 1969 році. Для цього Джек Хоер, уже директор компанії, налагодив партнерство з Buren, Dubois Depraz та Breitling.

Heuer Monaco ref. 1133B, в которых B означает Blue (Heuer также выпустила часы с серым циферблатом ref. 1133G - Grey)
Heuer Monaco ref. 1133B, в яких B означає Blue (Heuer також випустила годинник з сірим циферблатом ref. 1133G - Grey)

Buren був великим виробником тонких автоматичних механізмів, Dubois Depraz – провідним спеціалістом із розробки модулів хронографів та інших ускладнень. Breitling була ще однією маркою, зацікавленою в хронографі, яка могла розділити з Heuer фінансування цього дорогого проекту під кодовою назвою Project 99. Його результатом став модульний автоматичний хронограф на базі механізму Buren (включаючи механізм з автопідзаводом та календар) з незалежним модулем хронографа Dubois , прикріпленим до механізму годинника трьома гвинтами. Механізм із частотою 19 800 напівколивань на годину мав запас ходу близько 42 годин.

Синій хронографічний квадрат

Спочатку Heuer планував використовувати цей механізм, відомий як Chronomatic Calibre 11, у моделі Carrera. Для цього довелося б змінити форму корпусу Carrera, оскільки спочатку вона була надто тонкою, щоб умістити досить об'ємний механізм. Щоб отримати максимальну фінансову віддачу від запровадження нового революційного механізму, Джек Хоер та його команда вирішили використати його в Autavia. Одночасно він почав розглядати можливість створення менш традиційного годинника – «чогось нестандартного та авангардного», як казав сам Хоер, із застосуванням нового механізму.

Ервін Пікере, власник швейцарської компанії, яка виробляє корпуси для швейцарського годинника, запропонував йому новий запатентований ним квадратний корпус. Це був перший водонепроникний корпус годинника квадратної форми. Джеку Хоеру сподобався новий дизайн, і він домовився з Пікер про ексклюзивні права на цей корпус. Поряд із новими автоматичними хронографами Autavia та Carrera перша версія Heuer Monaco була нарешті представлена на виставці в Базелі як перший у світі водостійкий автоматичний хронограф із квадратним корпусом. У всіх цих моделях заводна головка демонстративно розташовувалася зліва, як би вказуючи на те, що годинник не потребує заводу.

Монако на великому екрані

Стив Маккуин во время съемок фильма "Ле-Ман"
Стів МакКвін під час зйомок фільму «Ле-Ман»

На початку 1970-х років Heuer розширила свою лінійку автоматичних хронографів, включивши моделі Daytona, Montreal, Silverstone, Calculator, Monza і Jarama, оснащені механізмом Caliber 11. Ці моделі мали різний дизайн і, а іноді й додаткові функції, як, наприклад, точна розрахункова лінійка моделі Calculator. Крім цього, на внутрішню частину безеля були нанесені мітки для конвертації одиниць виміру довжини в морських та англійських милях, кілометрах, ярдах, футах та дюймах; швидкості – у вузлах, милях та кілометрах на годину, а також милях на хвилину; обсягу – в імперських та американських галонах; ваги – у фунтах та кілограмах.

У ті роки Heuer вважався еталонним брендом годинника у світі автоспорту. Використання хронографа Monaco Стівом МакКуїном під час зйомок фільму «Ле-Ман» в 1971 році і спонсорство команди Ferrari у Формулі 1 з 1971 по 1979 сприяли цьому винятковому успіху. У той же час, компанія почала розробляти нові високоточні електронні прилади. Microsplit 820, перший у світі кварцовий кишеньковий спортивний таймер, що працює з точністю до 1/100 секунд, був випущений в 1973 році.

Джек Хоэр и Энцо Феррари, 1974
Джек Хоер та Енцо Феррарі, 1974

Цифрові експерименти

Хронограф Heuer Chronosplit Manhattan GMT
Хронограф Heuer Chronosplit Manhattan GMT

Незабаром високоточна цифрова кварцова технологія захопила територію, яка була прерогативою механічного годинника – людські зап'ястя. Цифровий годинник, що випускається компанією Heuer з 1975 по 1982 рік, користувався великою популярністю. Одними з них, Chronosplit Manhattan GMT, перший хронограф Heuer, що поєднує традиційне аналогове зчитування часу доби з цифровим дисплеєм хронографа і другого часового поясу.

У той час як цифрова ера була відносно короткою (спочатку сприймалися як інноваційні, РК-цифрові дисплеї швидко стали сприйматися як просто дешеві), використання кварцових механізмів широко поширене і сьогодні в якості альтернативи механічним механізмам для деяких лінійок.

 

Перший Heuer Aquaracer

Линейка 2000
Лінійка 2000

У 1983 році відбувся пам'ятний запуск серії професійних спортивних годинників лінійки 2000. Вона примітна шістьма ключовими характеристиками: водонепроникністю до 200 метрів, загвинчується заводною головкою, що обертається в одному напрямку безелем, сапфіровим кристалами, люмінесцентними. Доступні в широкому діапазоні моделей, як "трьохстрілочників", так і хронографів, з механічними і кварцовими механізмами, годинник лінійки 2000 були попередниками сучасної колекції Heuer Aquaracer.

Це був один з останніх годин, розроблений під керівництвом Джека Хоера. У 1982 році, незважаючи на відмінні показники продажів, фінансова напруженість через швейцарську годинну кризу, демпінг і зниження маржі, що послідував, змусили його продати свої акції групі підприємців на чолі з Валентином Піажем. Завдяки високим продажам, зокрема годинника для дайвінгу, розробленого ще за Хоера, компанія досить швидко подолала ці труднощі.

Новий бренд TAG Heuer

Эволюция логотипа компании
Еволюція логотипу компанії

У червні 1985 року нове керівництво продало компанію саудівській бізнес-групі під назвою TAG (абревіатура від Techniques d'Avant Garde), що належала Акраму Оджеху, тоді 66-річному саудівському бізнесменові, який вважався одним із найбагатших людей у світі. Після завершення поглинання компанія офіційно змінила назву Heuer на TAG Heuer. Оджех хотів побачити свій бренд TAG на престижному швейцарському продукті, тому абревіатура поєдналася з логотипом Heuer.

Першим продуктом, випущеним під брендом TAG Heuer, була Formula 1, перша випущена компанією серія суто кварцового аналогового годинника. Вони до певної міри були натхнені годинами Swatch, які в ті роки мали величезний успіх. Хоча Formula 1 були продуктом вищого статусу, ніж Swatch, можна помітити деякі концептуальні подібності: корпус із синтетичних матеріалів, таких як скловолокно, яскравий та сміливий колір, кварцовий механізм.

Линейка TAG Heuer Formula 1
Лінійка TAG Heuer Formula 1

Сильна ланка

З моменту запуску до 2000 року TAG Heuer продала більше 3 мільйонів одиниць годинника Formula 1. У 2004 році колекція була повернута в асортимент TAG Heuer з новим дизайном та оновленими матеріалами. За нею була серія S/el (sport/elegance), представлена в 1987 році. Найбільш характерною рисою був браслет з S-подібними ланками, кожна ланка якого складалася з двох вигнутих злитків. Думаю, колекціонери з досвідом добре пам'ятають цей чудовий браслет.

Айртон Сенна, чемпион Формулы-1, носил свои часы S/el каждый день. Источник: www.tagheuer.com
Айртон Сенна, чемпіон Формули-1, носив свій годинник S/el щодня.

Успішна з моменту свого запуску, лінійка S/el дала світові один з найбільш продаваних наручних годинників TAG Heuer. У 1999 році її назва була змінена на Link («ланка» — акцент на браслеті). Link досі залишається одним із стовпів бренду TAG Heuer. Завдяки блискучим рекламним кампаніям та величезному капіталовкладенню марка значно зросла. Двома найбільш незабутніми рекламними кампаніями були Don't crack under pressure ("Не ламайся під тиском") з Айртоном Сінною в тому числі в 1991 і Success – it‘s a mind game («Успіх – це гра розуму») в 1995 році.

Айртон Сенна в своих S/el chronograph ref. S. 25706C, 1993 год
Айртон Сенна у своїх S/el chronograph ref. S. 25706C, 1993 рік

Перезавантаження Heuer

Глобальні продажі зросли з 66 мільйонів CHF у 1988 році до 420 мільйонів у 1996. TAG Heuer став шостим за обсягами продажів швейцарським брендом у світі. У вересні 1996 року компанія була зареєстрована на Швейцарській та Нью-Йоркській фондових біржах. Контрольний пакет акцій у акціонерів становив приблизно 64%. Усвідомлюючи цінність своєї спадщини, у 1998 році TAG Heuer вирішила запустити серію Re-Edition з колекцій годинників Carrera та Monaco, натхнених класичними хронографами Heuer 1960-х років.

Для просування годинника Monaco TAG Heuer зв'язалася з Чадом Маккуїном, сином Стіва Маккуїна, щоб домовитися про права на використання фотографій його батька, який помер у 1980 році. Першим перевиданням Heuer Monaco була модель CS2110 з чорним циферблатом та щитом Heuer як логотип. Ця модель вийшла обмеженим тиражем у 5000 екземплярів. Вона представлена в злегка переробленому корпусі із заводною головкою в положенні «3 години» та новими кнопками. Годинник мав миттєвий успіх, всі екземпляри були швидко розкуплені.

Часы TAG Heuer Monaco CS2110 1998 года
Годинник TAG Heuer Monaco CS2110 1998 року

У складі LVMH

У вересні 1999 року більшість інвесторів TAG Heuer прийняли публічну тендерну пропозицію концерну LVMH SA. LVMH став володіти майже 100% акцій швейцарської компанії. Це був стратегічний крок для LVMH, для яких TAG Heuer стали головним брендом їхнього вартового підрозділу. TAG Heuer продовжувала працювати як автономна компанія, без змін у керівництві, назві та місцезнаходження штаб-квартири.

2000 року марка представила нову перевидану модель Monza. Годинник поєднував у собі елементи моделі Monza 1970-х та монопушерного хронографа 1930-х років. Були створені різні версії моделі, найпрестижнішою з яких є Monza Caliber 36 Chronograph. Ця спеціальна серія оснащувалась сертифікованим COSC автоматичним механізмом El Primero.

Часы TAG Heuer Monza переиздание 2000 года
Годинник TAG Heuer Monza перевидання 2000 року

Підтверджуючи реноме концерну, який з великою повагою ставиться до спадщини своїх брендів, у 2001 році LVMH призначили Джека Хоера почесним головою TAG Heuer. Ще один добре відомий колекціонерам годинник – Heuer Monaco Sixty-Nine ref. CW9110 – були вперше продемонстровані як концептуальні годинники на базельській виставці в 2003, і запущені у виробництво роком пізніше. Вони мали двосторонній корпус з механічним аналоговим годинником для вимірювання часу з одного боку та цифровим хронографом з функцією будильника з іншого.

Часы TAG Heuer Monaco Sixty Nine 2004 года
Годинник TAG Heuer Monaco Sixty Nine 2004 року

Концепти та розробки TAG Heuer

Часы TAG Heuer Monaco V4 2009 года
Годинник TAG Heuer Monaco V4 2009 року

У 2004 році компанія TAG Heuer виробила ажіотаж, представивши концептуальний годинник TAG Heuer Monaco V4 перший у світі годинник з ремінним приводом, лінійною масою та шарикопідшипниками, чия назва V4 походить від V-подібної основної пластини, на якій були встановлені чотири барабани механізму. Більшість вартових цінителів вважали, що це концепт, який не дійде до стадії виробництва. Як би не так, Monaco V4 став серійною моделлю за п'ять років. Розміщений у платиновому корпусі та обмежений тиражем 150 екземплярів, Monaco V4 коштував 70 000 євро. 2014 року швейцарський бренд пішов ще далі, випустивши модель Monaco V4 Tourbillon.

2004 також ознаменував запуск нової моделі серії 2000 під назвою 2000 Aquaracer. Водостійка до глибини 300 метрів, годинник 2000 Aquaracer відрізнялася круглими годинниковими мітками з люмінесцентним покриттям та яскравим алюмінієвим безелем. Величезний успіх годинника змусив TAG Heuer перейменувати всю колекцію 2000 року в Aquaracer. Цю назву вона носить донині.

Часы TAG Heuer 2000 Aquaracer 2004 года
Годинник TAG Heuer 2000 Aquaracer 2004 року

 

Новий механізм хронографа

У рамках святкування 150-річчя бренду був випущений калібр 1887 року. механізм хронографа з автоматичним підзаводом, повністю розроблений та вироблений власною мануфактурою. 1887 вперше було встановлено в новому поколінні годинника Carrera – Carrera 1887 р. Chronograph. Вірна оригіналу з дизайну та духу, модель є сучасною з погляду розміру, якості, продуктивності та точності.

У тому ж році TAG Heuer презентувала концепт Grand Carrera Pendulum. У ньому було використано перший механічний механізм без волосинної пружини. Замість традиційної спіралі, що коливається, використовувався магнітний осцилятор. Чотири потужні магніти створюють магнітне поле, що забезпечує лінійний відновлюючий момент для коливань балансу. Завдяки відсутності маси та інерції стали можливі набагато вищі частоти, що збільшувало загальну точність.

Вимірюючи час у мілісекундах

Наступні роки були відзначені пошуком компанією TAG Heuer нових рекордів точно хронографічних вимірювань. У 2011 році Mikrograph був оснащений новим мануфактурним механізмом хронографа, здатним реєструвати час з точністю до 1/100 секунди. Високотехнологічний механізм був узгоджений з ретро-тематичним дизайном, натхненним дизайном секундоміра Heuer Mikrograph 1916 року. Через рік TAG Heuer подолала новий бар'єр, випустивши Mikrotimer Flying 1000, перший механічний наручний хронограф, здатний вимірювати і відображати час з точністю до 1/1000 секунди.

Часы TAG Heuer Mikrogirder
Годинник TAG Heuer Mikrogirder

У 2012 році концептуальний годинник Heuer Mikrogirder був нагороджений Золотою стрілою як найкращий годинник року, найвищою нагородою 12-го Женевського годинникового гран-прі. Цей годинник був дуже крутий дизайн. Циферблат розташовувався під кутом до корпусу, положення заводної голівки та кнопок хронографа були нестандартними. Проте, справжня інновація полягала у механізмі, у якому був ні колеса балансу, ні спіралі. Фактично регулятор мав три балансири, які працюють з лінійними коливаннями. Mikrogirder був першим механічним хронографом, що вимірює час з точністю до 1/2000 секунди. Як і Mikrograph та Mikrotimer, Mikrogirder був розроблений у майстерні Haute Horlogerie у Ла-Шо-де-Фон.

Мануфактурні механізми TAG Heuer

На виставці Baselworld 2015 компанія TAG Heuer представила Carrera Caliber Heuer 01. Це спортивний хронограф з новими дизайном корпусу, циферблатом та автоматичним механізмом Caliber Heuer 01. Еволюція калібру 1887, випущеного в 2010 році, започаткувала нову колекцію. У новому корпусі використовується модульна конструкція з 12 різними компонентами, що дає можливість експериментувати з комбінаціями матеріалів, кольорів та оздоблення.

Часы TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 01
Годинник TAG Heuer Carrera Calibre Heuer 01

2017 ознаменував повернення Autavia, одного з самих улюблених хронографів водіїв шістдесятих років Натхненна дизайном оригіналу 1962 року, нова модель оснащена оновленими функціями та запатентованим механізмом калібру Heuer 02 власного виробництва (що відрізняється розташуванням лічильників за принципом 3-6-9 на відміну від розміщення 6-9-12 у годинах калібру Heuer 01). У 2019 році TAG Heuer почала використовувати механізм Heuer 02 та в годиннику колекції Monaco.

Часы TAG Heuer Autavia 2017 года
Годинник TAG Heuer Autavia 2017 року

Інновації останніх років

TAG Heuer нещодавно презентувала свою останню інновацію. Спіраль із вуглецевого композиту, самостійно винайдена, запатентована та вироблена маркою. Завдяки своїй легкості та низької щільності спіраль практично не схильна до впливу сили тяжіння та ударів. Це гарантує ідеальні концентричні коливання та антимагнітність. На її розробку пішли роки. Перша у своєму роді, спіраль була інтегрована в нові. годинник Carrera Caliber Heuer 02T Tourbillon Nanograph , автоматичний хронограф, виготовлений тиражем у 500 примірників, оснащений турбійоном та відповідний офіційним стандартам класифікації хронометрів.

Часы Aquaracer Professional 300
Годинник Aquaracer Professional 300

У 2021 році було випущено нове покоління годин для дайвінгу Aquaracer Professional 300 a> – надійний годинник для дайвінгу, який можна носити як годинник на кожен день завдяки їхньому красивому дизайну. Марка не випадково називає їх «розкішним інструментальним годинником, який можна одягати куди завгодно». Це ще раз підтверджує прагнення TAG Heuer розширювати межі інновацій, зберігаючи свою ключову роль розвитку швейцарської годинної індустрії. Тому я докладаю всіх зусиль для популяризації цього цікавого та шанованого бренду в Україні, де його офіційно та ексклюзивно представляє компанія Crystal Group.