Дмитро Бердянський — президент компанії Crystal Group та міжнародний незалежний експерт годинникового мистецтва розповідає культовому годиннику Omega Speedmaster та історії їх використання у дослідженні космосу.

Omega референс 2915-1, прибл. 1957
Omega реф. 2915-1, прибл. 1957

Годинник Speedmaster: народжений бути гонщиком

Швейцарський годинник є еталоном точності та надійності серед усіх хронометрів. Однак, ніякий інший годинник не може похвалитися космічним досвідом Omega Speedmaster – єдиного наручного хронометра, що побував на Місяці. Спочатку вони, звичайно, не призначалися для підкорення космосу та дослідження небесних тіл. Напевно, ніхто в компанії Omega навіть не міг передбачити, що Speedmaster виявляться на земній орбіті. І що вони супроводжуватимуть людину у її найбільшій пригоді.

Speedmaster стали першим у своєму роді хронографом із тахіметричною шкалою на зовнішньому безеле. Їх випуск був відповіддю на зростаючий попит на міцний і точний водонепроникний годинник. Годинник, який був би надійним, легкочитаним і простим у використанні. Я хотів би звернути увагу на ряд найзнакових зразків. Це годинник, який став віхами в еволюції цієї найцікавішої моделі та її ролі в космічній гонці.

Трійця 1957: Seamaster 300 реф. CK2913, Railmaster реф. CK2914 та Speedmaster реф. CK2915
Трійця 1957: Seamaster 300 реф. CK2913, Railmaster реф. CK2914 та Speedmaster реф. CK2915

Speedmaster є одним із трійці годин серії Master, випущеної компанією Omega в 1957 році. До неї увійшли: водонепроникні Seamaster 300 CK 2913 для пірнальників; Railmaster CK 2914 з антимагнітними властивостями для інженерів; та Speedmaster CK 2915 з функцією секундоміра для автогонщиків. Flightmaster і Chronomaster розглядалися як варіанти назви для хронографа, але годинник у результаті отримав назву Speedmaster.

Не думай про мілісекунди зверхньо

"Для людей, які вважають кожну секунду: Omega Speedmaster"
"Для людей, які вважають кожну секунду: Omega Speedmaster"

Рекламний постер 1958, присвячений виходу моделі, зображує двох чоловіків у спортивному кабріолеті. Пасажир піднімає ліве зап'ястя, щоб показати водієві час і швидкість, що минув. Підпис говорить сам за себе: «Для людей, які вважають кожну секунду: Omega Speedmaster . До лав цих людей входили «вчені, інженери, теле- та кінорежисери, спортсмени та їх тренери». А також всі, хто рухався та потребував відліку часу з точністю до 1/5 секунди. Омега на той час була офіційним олімпійським хронометристом. Згідно з слоганом, годинник «ділив час на частки секунди, коли на кону були рекорди та медалі».

Особливістю Speedmaster було розташування тахіметричної шкали. Замість того, щоб відображатись на циферблаті, вона була переміщена назовні та вигравірована на сталевому безеле. Speedmaster, що визначається як «високоточний наручний комп'ютер зі шкалою тахіметра», годився для вимірювання чого завгодно, від швидкості снаряда до продуктивності робітника. З чорним циферблатом і чіткими білими контрастними мітками та стрілками хронограф нагадував панель приладів італійського гоночного автомобіля тих часів.

Перший космічний турист серед годинників

Уолтер Ширра та його Speedmaster CK 2998
Уолтер Ширра та його Speedmaster CK 2998

Приблизно в той же час Конгрес США ухвалив закон про створення Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (НАСА) – цивільного відомства, що відповідає за координацію діяльності США у космосі. Створення НАСА у 1958 році було прямою відповіддю на запуск Радянським Союзом у 1957 році першого штучного супутника Землі та ознаменувало офіційний початок американо-радянських космічних перегонів.

Перший годинник Speedmaster (CK 2998), використаний у космосі, був на зап'ясті астронавта Уолтера Ширри. Це сталося під час польоту корабля Sigma 7 у рамках місії Mercury-Atlas 8 у 1962 році. На ранньому етапі розвитку НАСА годинник не входив до офіційного комплекту астронавта. Speedmaster Уолтера Ширри були його особистим годинником. З розвитком технологій змінювалися і запити астронавтів. Деякі вважають, що крім електронних вони повинні мати при собі й механічні пристрої відліку часу.

Годинник Speedmaster - переможець годинних випробувань НАСА

Випробування Omega Speedmaster у лабораторії НАСА
Випробування Omega Speedmaster у лабораторії НАСА

Директор з операцій льотних екіпажів Дік Слейтон зробив запит на створення надійних та точних хронографів для екіпажів місій Gemini та Apollo. У 1964 році пропозиція участі в конкурсі була розіслана десяти годинним компаніям, але відповіли на нього лише чотири. З цих чотирьох (Longines, Omega, Rolex та Hamilton) інженер Джеймс Реган обрав три. Від Hamilton відмовилися, бо замість наручного годинника вони надали кишеньковий хронограф. Наступні кваліфікаційні випробування були розроблені для перевірки годинників у найекстремальніших умовах, які тільки можна уявити. Різкі перепади температури, 100% кисневе середовище, навантаження 40 g і т.п. Випробування пережив лише один із конкурсантів, і в 1965 році Speedmaster (референс ST 105.003) було оголошено «придатними до польотів для всіх пілотованих космічних польотів НАСА».

"Придатні до польотів для всіх пілотованих космічних польотів НАСА"
«Придатні до польотів для всіх пілотованих космічних польотів НАСА»

Speedmaster здійснили свій перший «офіційний» політ у космос як сертифікований годинник для астронавтів на борту місії Gemini III, на зап'ястях Вірджила (Гаса) Гріссома та Джона Янга. Є фото з ними на зап'ясті Едварда Уайта під час першого історичного виходу у відкритий космос під час місії Gemini IV 1965 року. 21 липня 1969 року Ніл Армстронг став першим астронавтом, що ступив на поверхню Місяця. На ньому не було годинника, але вони були на Баззі Олдріні , який прив'язав свої Speedmaster поверх громіздкого скафандра. Після цієї епічної прогулянки по Місяцю Speedmaster став відомий як Moonwatch, «місячний годинник».

Omega Speedmaster – герой з механічним серцем

Командир місії Аполлон 17 Юджін Сернан (Speedmaster на лівій руці)
Командир місії Аполлон 17 Юджін Сернан (Speedmaster на лівій руці)

Цей годинник виявився життєво важливим під час запуску Аполлон-13 у 1970 році («Х'юстон, у нас проблема»). Вибух резервного балона з киснем та воднем у службовому модулі спровокував відмову системи. Командир Джеймс Ловелл покладався на Speedmaster при розрахунку часу запуску ракет для входу в атмосферу. Це дозволило його команді безпечно повернутись на Землю.

Speedmaster був присутній на ще одній вирішальній події в історії підкорення космосу: при стикуванні кораблів «Аполлон-Союз» для спільного польоту астронавтів СРСР та США у 1975 році. Під час символічного рукостискання в космосі, що символізував початок кінця космічних перегонів, обидва екіпажі носили Speedmaster. Популярність місячних висадок стала зменшуватися. Останньою людиною, що ступила на Місяць, був Юджин Сернан у 1972 році. Однак НАСА розпочала свою програму Space Shuttle у 1978 році, і Speedmaster були повторно сертифіковані для польотів.

В активі цього годинника шість висадок на Місяць. Вони супроводжували кожен пілотований космічний політ США з 1965 року і зараз використовуються на Міжнародній космічній станції. Speedmaster був свідком і союзником людини у його найбільших досягненнях у галузі вивчення космосу.

Ранні калібри Speedmaster

Omega Speedmaster реф. 2915 зі сталевим безелем та "широкою стрілою"
Omega Speedmaster реф. 2915 зі сталевим безелем та «широкою стрілою»

Ще до появи світ Speedmaster, його «серце» билося на фабриці Lemania у швейцарському Вільрі. Відома своїми визначними годинниковими механізмами, зокрема хронографами, секундомірами та репетирами, Lemania постачала калібри хронографів найпрестижнішим маркам. У 1941 році Lemania випустила 27 CHRO C12, предок калібру 321 Omega. Він був і залишається одним з кращих і найкрасивіших механізмів для хронографів з ручним заводом, що колись вироблялися. Він був розроблений Альбером Піґе, технічним директором Lemania. З 1940-х років і донедавна калібр Lemania 2310 використовувався марками Patek Philippe, Vacheron Constantin та Breguet. У 1932 році Lemania увійшла до годинникового консорціуму SSIH (Société Suisse pour l'Industrie Horlogère) поряд з Omega і Tissot.

Lemania виробляла складні механізми для Omega , що постачала хронографи для Олімпійських ігор 1932 року в Лос-Анджелесі, а в результаті - і Speedmaster. Міцні компоненти калібру 321 вироблялися з максимальною точністю і могли замінюватися без змін, ніж тоді могли похвалитися далеко не всі. Саме Speedmaster CK 2915 з 321-м калібром був годинником, який вирушив у космос, і тому для колекціонерів досі є найбажанішою з усіх «місячних» моделей Speedmaster.

Оптимізація механізму Speedmaster

Механізми калібрів 861 і 321, який використовувався до кінця 1960-х
Механізми калібрів 861 і 321, який використовувався до кінця 1960-х

Після того, як вони були помічені на зап'ястях астронавтів НАСА, попит на цей годинник стрімко зріс, і для його задоволення марка почала розробку більш надійного та практичного у виробництві механізму. У 1968 році була представлена модифікація 321-го калібру - 861. Маючи плоский баланс і вищу частоту в 21 600 напівколивань на годину, модель замість колонного колеса використовувала міцніший кулачок для перемикання хронографа. Сталевий гальмівний важіль центрального колеса хронографа пізніше також був замінений важелем полімеру Делріна для кращої амортизації.

Дослідження історії цього годинника – справа нелегка. Еволюція Speedmaster не завжди була лінійною. Іноді траплялися тимчасові «накладки» між різними референсами, а утримувати в голові їхня послідовність буває складно навіть досвідченим колекціонерам. Але як би там не було, Speedmaster – одна з небагатьох моделей годинників, які стали культовими і мають цілу армію шанувальників по всьому світу.

CK 2915, найбажаніша зі всіх моделей Speedmaster, була першим членом цього знаменитого сімейства. Той самий годинник, випущений в 1957 році як один з трійці Master. Це був перший хронограф із тахіметричною шкалою, вигравіруваною на сталевому зовнішньому безеле. Чорний циферблат із трьома поглибленими міні-циферблатами, годинникова стрілка форми «широка стріла». Індекси та стрілки покривалися радієвою люмінесцентною фарбою.

Естетична еволюція моделі

Omega Speedmaster реф. 2998-1
Omega Speedmaster реф. 2998-1

Як я вже згадував, Omega оснастила Speedmaster виробленим на мануфактурі Lemania калібром 321. Це був хронограф з колонним колесом з ручним заводом, бічним зчепленням, антиударним механізмом та антимагнітним покриттям. Модель проводилася протягом трьох років із 1957 по 1959 рік у трьох референсах. Зроблений у 1959 році, він вважається перехідною моделлю, в якій стрілки типу "широка стріла" були замінені на стрілки "альфа". Безель став чорним для більшої зручності читання тахіметричної шкали. CK 2915 Speedmaster вважається справжнім вартовим Граалем.

Модель CK 2998 ознаменувала наступний етап еволюції Speedmaster і прийшла на зміну CK 2915 у 1959 році. Це був той перший «неофіційний» Speedmaster у космосі – особистий годинник Уолтера Ширри, який він використав під час польоту Sigma 7 у 1962 році. CK 2998-1 отримав чорний алюмінієвий безель та стрілки «альфа».

Реф. 2998-4 з новими стрілками-паличками малих циферблатів та шкалою тахіметра на 500
Реф. 2998-4 з новими стрілками-паличками малих циферблатів та шкалою тахіметра на 500

Як і раніше, оснащена калібром 321 першого покоління, модель породила 6 додаткових референсів з невеликими змінами. Серед них: опціональна кругла противага «льодяник» на стрілці хронографа або опціональна шкала пульсометра замість тахіметричної, а також зміна шкали з 1000 на 500 (2998-3). Ще одним поліпшенням було додавання кілець ущільнювачів навколо кнопок для поліпшення їх водонепроникності.

Референси, коди, калібри Speedmaster

Omega Speedmaster реф. 105.002, останні з обома стрілками "альфа"
Omega Speedmaster реф. 105.002, останні з обома стрілками «альфа»

Слід зазначити, що у 1962 року початкова система кодування замінили складнішою системою Mapics. Код до 1962 року застосовувався до двох моделей – CK 2915 та CK 2998. CK – абревіатура для нержавіючої сталі Staybrite. Першими Speedmaster з референсом Mapics стали ST 105.002 - годинник, схожий на CK 2998, який вироблявся всього два роки в період з 1962 по 1964 рік. Одна з особливостей моделі 1964 ref. ST 105.002 - це поява стрілок формату "жезл" для індикації годин і хвилин.

ST 105.003 – це той самий механізм, що пройшов 11 виснажливих кваліфікаційних випробувань НАСА у 1965 році. Перший годинник, який «подихав свіжим повітрям» у відкритому космосі на зап'ясті Еда Уайта під час місії Gemini IV. Це також остання модель Speedmaster із прямими вушками. Назва ST 105.003 було змінено на ST 145.003 у 1967 році у зв'язку з новими змінами у системі кодування. Іншим нововведенням стало додавання літери Т по обидва боки від напису Swiss Made на циферблаті. Вона вказувала на наявність радіоактивного тритію, що використовується для люмінесценції.

Реф. 105.012 – перший з асиметричним корпусом
Реф. 105.012 - перший з асиметричним корпусом

Якщо вірити експозиції музею Омега у швейцарському Б'єнні, то ST 105.012 був механізмом, який приземлився на Місяць у 1969 році. І Ніл Армстронг і Базз Олдрін носили моделі ST 105.012. І хоча НАСА проводила випробування над референсом ST 105003, ST 105012 був сертифікований для використання в космосі без будь-яких подальших випробувань. Будова корпусу ST 105.012 була змінена з метою зробити її міцнішою. Кнопки та заводна головка були забезпечені захисними контрфорсами, роблячи дизайн корпусу асиметричним. Вушка були скошені і скручені, що стало відмінною рисою Speedmaster.

Останній годинник на Місяці

Модель ST 105.012 була однією з останніх моделей Speedmasters, оснащених гарним хронографом із колонним колесом калібру 321, а також першою з написом Professional на циферблаті. Найостаннішою моделлю з механізмом калібру 321 була ST 145.012. Цей годинник трохи відрізнявся від ST 105.012: головки кнопок були вищими і вкручувалися в корпус. Вони використовувалися декількома астронавтами під час різних місій Apollo.

У 1968 році 321 був поступово знятий з виробництва і замінений калібром 861. Він був також виготовлений на фабриці Lemania і розроблений Альбером Піге. 861 був оснащений хронографом з кулачковим керуванням і знаменував собою другу велику еволюцію Speedmaster. Модель ST 145.022 зазнала також деяких стилістичних змін. Стрілка хронографа отримала плоску противагу, яка замінила «льодяник», а акцентована буква È зникла зі слова «TACHYMETRE» у годиннику, випущеному з 1970 року.

Реф. 145.022 - довгожитель серед "місячного годинника"
Реф. 145.022 — довгожитель серед «місячного годинника»

Модель ST 145.022 мала безліч позначень. У 1970-х роках система Mapics представила семизначний референс – ST 145.0022. У 1988 році було введено нову систему кодування, відому як ідентифікаційний код продукту або PIC.

Спадщина Omega Speedmaster

Таблиця референсів "місячних" Omega Speedmaster
Таблиця референсів "місячних" Omega Speedmaster

Попит на цей годинник не вичерпується. Варіацій на тему годинника Moonwatch було чимало, і вони з'являтимуться і надалі. Моделі із прозорими задніми кришками, ювілейні моделі, лімітовані серії, «лунники». Годинник, присвячений окремим астронавтам та цілим місіям, та моделі із запатентованого золота Moonshine. Навіть чудова модель Snoopy, що вийшла зовсім недавно, на честь вручення нагороди NASA Snoopy Award компанії Омега в 1970 стала справжнім хітом і шуканою колекційною рідкістю.

Враховуючи нову хвилю інтересу до теми освоєння космосу та грамотний підхід компанії Омега до своєї космічної спадщини та віх її співпраці з НАСА, популярність «місячного годинника» буде тільки зростати. Як і їхня колекційна цінність, а відповідно – інвестиційна привабливість. Наша компанія Crystal Group є ексклюзивним представником бренду Omega в Україні. Годинникові магазини Crystal – офіційні точки продажу годинника марки, в тому числі і культового хронографа Speedmaster.

Omega Speedmaster Silver Snoopy Award Apollo XIII 45th anniversary.